Proiecte finalizate

 

Tăuții de Sus. O monografie…

img046

 

         In 18.04.2016, la tipografia Eurotip din Baia Mare, s-a dat ”bun de tipar” pentru cartea ”Tăuții de Sus. O monografie…” . După o muncă de aproape trei ani a celor trei autori care semnează lucratea, localitatea Tăuții de Sus va avea, in sfârșit o monografie, după mai multe încercări, nefinalizate insă din diferite motive. O adevărată carte de identitate pentru comunitatea tăuțeană, care să-i permită a se legitima in fața vecinilor noștri, dar mai cu seamă în fața străinilor, foarte mulți la număr, care străbat localitatea de la un capăt la celălat, în goană spre alte locuri cu rezonanță și civilizație ancestrală, fără a bănui măcar câte lucruri deosebit de interesante pentru orice turist au  de aflat în satul dintre două orașe miniere.

            Cartea va avea 420 pagini A4, bogat ilustrate, o ținută grafică deosebită, coperți cartonate. Prefața este scrisă de profesorul de istorie Dr. Nicoară Mihali. Deși costurile de tipărire se apropie de 100 ron, autorii și consiliul director al Asociației ”Grupul de inițiativă băispreană” au hotărât ca ea să se vândă cu 50 ron, pentru a ajunge în cât mai nulte case ale tăușenilor, diferența urmând a fi acoperită din sponsorizări și donații. Un motiv pentru care ținem ca această carte să aivă și o valoareă pecuniară pe lângă cea intrinsecă este pentru că în multe cazuri aceasta sporește grija pentru acest bun. Pe de altă parte Asociația are in program anul acesta și sărbătoarea ”Tăuții de Sus la 680 de ani”

            Odată cu apariția cărții  Asociația ”Grupul de inițiativă băispreană”, marchează primul proiect finalizat. Să dea Dumnezeu ca șirul lor să fie unul lung și neântrerupt

                                                                                                Vasile Simion Pop